Hoe ga jij om met boosheid?
Boosheid is een natuurlijke emotie die vaak een goede reden heeft om op te komen. De manier waarop je met je boosheid omgaat, is echter cruciaal voor je welzijn en je relaties met anderen. Laat je de boosheid de controle overnemen of probeer je het juist te onderdrukken? Beide strategieën zijn tijdelijk en kunnen schadelijk zijn op de lange termijn.
Bij het ongecontroleerd uiten van je boosheid verlies je vaak de controle over jezelf, wat destructief kan zijn voor zowel jezelf als je omgeving. Als je je boosheid onderdrukt, bouwt het zich op binnenin je en kan het uiteindelijk explosief naar buiten komen. Hoewel je boosheid even kan bekoelen, zijn de gevolgen van zo’n uitbarsting vaak negatief en leiden ze tot nieuwe emoties zoals schuld of schaamte.
Erken je boosheid
Een gezonde manier om met boosheid om te gaan, is door het te erkennen. Je boosheid mag er zijn, en het is belangrijk om dit ook aan anderen duidelijk te maken. In plaats van weg te lopen, te schreeuwen of met spullen te gooien, kun je direct tegen de ander zeggen dat je boos bent. Als je je niet gehoord of gezien voelt, zoek dan iemand die jou en je boosheid wel erkent. Blijven rondlopen met boosheid is schadelijk voor zowel je lichaam als je zelfbeeld. De gevolgen van de boosheid blijven bij jou, terwijl de oorzaak zich waarschijnlijk nergens van bewust is. Als je boosheid ontstaat door een situatie in plaats van een persoon, vraag jezelf dan af wat je zo boos heeft gemaakt en in hoeverre jij hier invloed op hebt gehad. Wat wil je ermee bereiken? Waartoe leidt deze boosheid?
Wat zit er onder de boosheid?
Vaak ligt er meer onder boosheid dan op het eerste gezicht zichtbaar is. Boosheid kan een teken zijn van onderliggende gevoelens zoals angst, paniek, minderwaardigheid, wanhoop, controleverlies, schaamte of een gevoel van verlatenheid. Om deze gevoelens en overtuigingen te uiten, moet je jezelf kwetsbaar opstellen, wat we vaak niet willen. Boos worden voelt dan als een veiligere optie. We zijn ons ook niet altijd bewust van deze onderliggende gevoelens en overtuigingen.
De ijsbergtheorie van McClelland
Volgens de ijsbergtheorie van McClelland zijn veel van onze gevoelens, overtuigingen en motieven onbewust en onzichtbaar. Boosheid kan dus slechts het topje van de ijsberg zijn, terwijl eronder een complex geheel aan emoties schuilgaat.
Een korte oefening
Een eenvoudige oefening om je boosheid te erkennen, is door hardop aan jezelf uit te leggen waarom je boos bent. Vertel alles en als je hierdoor nog bozer wordt, laat dit dan toe. Als je wilt schelden, doe dat dan. Het gaat erom dat je jezelf vertelt waarom je boos bent. Je kunt het ook opschrijven en later het papier weggooien. Door het hardop uitspreken of opschrijven, erken je je boosheid en wordt het minder heftig. Je voelt je rustiger en kunt je boosheid beter delen met anderen.
Wil je meer weten over hoe je op een gezonde manier met boosheid kunt omgaan?
Bij Startmoment help ik je graag om te ontdekken hoe je je boosheid kunt ventileren en loslaten zonder dat het je beheerst. Wil jij je boosheid op een constructieve manier uiten en andere negatieve emoties de baas blijven? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we ook meteen kennis kunnen maken.
Functionele krachttraining kan ook een krachtige tool zijn om boosheid te beheersen en om te zetten in positieve energie. Het biedt niet alleen fysieke voordelen, maar helpt je ook om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren. Wil je meer leren over hoe je boosheid kunt aanpakken met functionele krachttraining? Neem dan contact met mij op bij Startmoment voor een persoonlijk advies en training op maat.