Initiërende dromer met controlerende bemoeizucht; Oef!


Ik zal het eerlijk toegeven; ik houd van testjes maken. Testjes over persoonlijkheid, over beroepskeuzes, intelligentie, mijn kwaliteiten, of ik kan praten met mijn partner, over bindingsangst. Ik maak ze digitaal op internet, in tijdschriften met een potloodje (dan kan ik het nog weer uitgummen als ik niet tevreden ben met de uitslag…. ) en tegenwoordig heb je op Facebook ook van die testjes; ‘welk natuurverschijnsel ben je?’ (een noorderlicht!) of ‘wat voor kleur heeft jouw aura?’( blauw). De uitslagen zijn natuurlijk te manipuleren, daar maak ik soms gretig gebruik van. Alleen om te zien wat er verandert aan de uitslag als ik een paar andere antwoorden geef.

Het is natuurlijk voor mij zo klaar als een klontje, dat het een hoop onzin is, maar soms komt een uitslag best in de richting. Dat vind ik dan wel weer erg leuk. En als het niet klopt, denk ik ‘tsss; wat een geneuzel’. Of het dan echt niet klopt, omdat ik mij er zelf niet in wil herkennen… dat laat ik nu even in het midden .

Ik heb net ook weer een test gedaan. Ik was wat aan het opzoeken op het internet en toen: STOP, een gratis test. Dit keer over persoonlijkheidsstructuren. Ik kon het niet laten en heb de test gedaan. Mijn persoonlijkheidstype is De initiërende dromer! In de essentie ben ik volgens de test intuïtief, ontvankelijk, kalm en beschik ik over een sensitieve helikopterview. Sterke punten zijn dat ik verbeeldingsrijk, creatief en zorgzaam ben. Ik ben weloverwogen, geduldig, beschik over zelfbeheersing en zelfbewustzijn. De rots in de branding! Nou ik ben tevreden hoor, hier herken ik mij wel in. Maar ja dit waren mijn sterke punten.

Ik lees even door naar mijn zwakke punten. Ik heb ‘last’ van eenzame fantasieën en controlerende bemoeizucht. Nou ja! Ik ben heus wel nieuwsgierig maar bemoeizuchtig. En ik ben benieuwd waar die fantasieën dan over gaan. Ik voel een ‘tsss’ opkomen. Er staan ook leerpunten bij; ik moet mijn controledwang veranderen tot structuurgevoel. De ‘tsss’ is volledig aanwezig.

Maar niet getreurd aan het einde staat een specifieke omschrijving over mij. ‘Ik heb een krachtig ontwikkeld gevoelsleven en ik ben empathisch. Ik voel stemmingen en sfeer goed aan. Ik ben iemand met psychologisch inzicht, die goed kan luisteren naar de problemen van anderen en de zwakke plekken aanvoelt’.

Nou, het is weer goed gemaakt hoor! Gelukkig ken ik mijzelf goed en krijg ik vaak reactie van anderen die mijn eigen inzicht bevestigen. Ik ben mij ook heel bewust van mijn nieuwsgierigheid, maar dit is pure interesse naar de ander. En oké, ik wil ook alles weten wat er om mij heen gebeurt. Jeetje, ik merk dat ik toch wat controle neigingen heb. Ik hoop alleen dat, als iemand het ooit als bemoeizuchtig heeft ervaren, dit tegen mij zegt.

Testen zijn leuk, maar de gratis testen zijn niet allemaal representatief voor jezelf. Je kunt een test behoorlijk manipuleren. Er is toch niemand die meekijkt of je erop beoordeelt. De uitslagen zijn vaak wat algemener, zodat je jezelf er toch wel een beetje in herkent. Als je je wilt laten testen op persoonlijkheid, doe dat dan via vertrouwde sites of organisaties. En voor de lol, zou ik zeggen, gewoon doorgaan.

Wil je niet getest worden, maar wil je jezelf beter leren kennen om wat voor reden dan ook? Dan kan coaching of psychosociale hulp jou helpen. Bewust worden van jouw gedrag of gedachten zorgen er voor dat jezelf beter leert kennen. Een vraag in een test geeft een paar antwoordmogelijkheden en na je keuze ga je naar een volgende vraag. In een gesprek met een coach heb je een enorme keuze aan antwoorden, deze komen vanuit jezelf en er kan over doorgepraat worden. Wil je hier meer over weten? Kijk eens op www.startmoment.nl.