[five_sixth]Het gevoel hebben dat je mislukt bent; ken je dat? Je hebt keihard gewerkt voor die baan en wat krijg je als beloning; geen goede beoordeling. Of het moederschap, dag en nacht sta je voor de kinderen klaar, maar luisteren naar je? Nee hoor! Je voelt je een totale mislukkeling, want het avondeten brandde ook al aan, je nieuwe broek ligt ook al in de hoek want die past toch niet. Je zucht en legt je handen in je hoofd: “Wat ben ik toch een mislukkeling! Ik wil het zo graag goed doen”.
Maar wat is dan goed doen?
De huidige tijd zorgt dat wij onze verwachtingen hoger leggen, hoger dan ooit te voren. Niet alleen onze eigen verwachtingen zijn belangrijk, nee ook die van duizenden anderen. Zij die jou via Social media vertellen over hoe goed het allemaal met ze gaat, wat ze allemaal al hebben bereikt in het leven etc. Nou dat wil jij ook; als zij het kunnen waarom is jou dat dan niet gegund? Het goed willen doen en het goed hebben is dan eigenlijk gebaseerd op een ‘sprookje’ van iemand anders. En in sprookjes gaat het bijna altijd goed.
Het gras bij de buren lijkt groener
Maar geloof mij dat is echt niet zo. Ook hier zitten barsten en droge plekken. Maar het kan wel zijn dat zij zich gelukkiger voelen of meer tevreden zijn over zichzelf. Door realistischere doelen te stellen, door dichter bij zichzelf te blijven en niet meteen bij de pakken neer te gaan zitten als iets niet lukt, kunnen zij beter met de verschillende situaties omgaan in hun leven.
Pas op voor de slachtofferrol
Soms is het best lekker om je te wentelen in dit gevoel van mislukking. Ik kan ook soms zwelgen in zelfmedelijden; dat huilt ook zo lekker. Maar blijf er niet in hangen, want dan gaat het steeds meer in je gedachten en lijf zitten. Voor je het weet geloof je ook dat je het slachtoffer bent van de situatie en lukt het ook niet meer. Dit wordt ook wel de self fulfilling prophecy genoemd of de kracht van de verwachting. Als je bij voorbaat al denkt dat iets niet gaat lukken, dan zal die voorspelling meestal uitkomen.
Jouw eigen verwachtingen
Het gaat er dus eigenlijk om dat je realistische verwachtingen van jezelf en over het leven stelt en jouw manieren vindt om aan die verwachtingen te voldoen. Deze zelfcontrole zorgt dat je weet of leert hoe je met tegenslag omgaat; je ontdekt zelf de oplossingen. Hiervoor is het wel goed om te weten waar je sterke krachten liggen. Deze kan je bijvoorbeeld ontdekken door na te gaan in welke situaties jij succesvol was. Welke vaardigheden heb je toen gebruikt? Wat heb je gedaan? Hierdoor krijg je naast inzicht in jouw sterke krachten ook weer een bevestiging van je eigen kunnen.
tips om je gevoelens over mislukking te doorbreken
Het is niet fijn om jezelf te zien als een mislukkeling en vaak is dat nog niet eens realistische blik op jezelf. Het zijn vaak momenten die even bij elkaar komen met een onaangenaam gevoel die je doen denken aan eerdere ervaringen. Wat kan jezelf doen om die gevoelens van mislukking te verminderen? Hier geef ik je 4 tips waar jezelf mee aan de slag kunt.
- Pas je verwachtingen aan naar beneden. Onredelijke of onrealistische verwachtingen zijn behoorlijk schadelijk voor je (geestelijke) gezondheid. Je zal nooit kunnen voldoen aan die hoge verwachtingen, je blijft altijd jezelf veroordelen. Wees aardig voor jezelf en pas je verwachtingen aan, zodat ze bij jou passen (en niet bij die van jouw omgeving).
- Weet dat er altijd een reden is om te blijven proberen. Eerdere gevoelens van mislukking zorgen ervoor dat je niet meer je best doet om je beter te voelen of om iets te bereiken. Je bent ervan overtuigd dat het toch weer gedoemd is te mislukken, dus waarom zou je het dan nog proberen? Maar om iets te bereiken moet je blijven proberen. Dat is met alles in het leven, anders kan je nooit omgaan met wat er op je pad komt. En lukt het toch niet? Juist omdat je het probeert maakt het je niet slechter of een mislukkeling. Je weet dat je je best hebt gedaan. Van proberen leer je en zal je het de volgende keer anders doen.
- Wees bewust van je persoonlijke prestaties. Kijk vaker naar wat je wel kan en niet altijd naar wat je niet kan. Heb vertrouwen in jezelf, jouw inspanningen, jouw kracht. Kijk naar andere goede en fijne dingen binnen je leven, zoals de vrienden die je hebt gemaakt, wat je geleerd hebt en hoe je daardoor gegroeid bent. Je hoeft niet alles te kunnen, want je kan al zoveel. Wees hier bewust van; al die prestaties die jij al geleverd hebt in je leven.
- Geef niet te snel op. Als je te snel opgeeft, voel je je teleurgesteld en stop je met proberen. Een leven gaat niet voorbij zonder momenten van mislukking. Hier leer je van, maar jij bent niet mislukt. De poging is mislukt. Pas je verwachtingen aan en blijf opnieuw proberen. Loop daarbij altijd je eigen pad en niet van die van een ander.
Wil jij het gevoel van mislukking kwijt en weer sterretjes in je ogen?
Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek!
[/five_sixth][one_sixth_last][/one_sixth_last]