[one_fifth][/one_fifth][three_fifth]
Hoe blijf je je angsten de baas, als je ernstig ziek bent? Onze angstige gedachten kunnen behoorlijk in de weg gaan zitten; denk aan keuzes maken en niet de knoop kunnen doorhakken. De angstgedachten bepalen hoe je je voelt en kunnen behoorlijk met je aan de haal gaan. Gedachten als Zal ik er met kerstmis nog zijn? of Zie ik mijn kinderen wel opgroeien? Het gaat maar door en er lijkt geen rem op te zitten. Het vreet daardoor enorm veel energie.
“Ik voel mij vooral machteloos/hulpeloos tegenover kanker”
Eindeloze angsten
Een mens heeft vaak allerlei angsten in allerlei variaties en formaten. Angst is een overlevingsreactie dat wij al miljoenen jaren toepassen, namelijk; vluchten, vechten of bevriezen. Bij ziekte; zoals kanker, is angst onlosmakelijk er mee verbonden. Binnen alle fases van het ziekte proces komen allerlei soorten angsten voor:
- Angst voor de dood;
- Angst voor lichamelijke aftakeling;
- Angst voor pijn en/of lijden;
- Angst voor onderzoeken/behandelingen/gevolgen van behandelingen;
- Angst voor de toekomst;
- Angst voor uitzaaiingen;
- Angst voor veranderingen;
- Angst voor de terugkeer van kanker;
- Angst voor verlies van een vrienden;
- Angst voor verlies van werk;
- Angst om vergeten te worden of geen betekenis meer te hebben na de dood;
- Angst voor verlies van identiteit (zelfbeeld);
Het gaat uiteindelijk allemaal om de ‘Angst om de grip op het leven te verliezen’.
“Ik overleef door mijn angsten weg te drukken”
Hoe herken je je angsten?
Waarschijnlijk herken je zelf al de meeste angsten vanuit eerdere angstige en stressvolle ervaringen. Soms is deze angst wat vermomd en uit het zich in boosheid, frustratie, verzet of juist net doen alsof er niets aan de hand is. Andere symptomen kunnen zijn dat je je in de steek gelaten voelt door je lichaam, uit balans raakt als je iets leest over kanker, slecht slaapt of bij kleine pijntjes direct denken aan uitzaaiingen.
Angstklachten zijn o.a. spanning voelen, zweten, hartkloppingen, duizeligheid, diarree, slikproblemen, verminderde eetlust en verhoogde prikkelbaarheid (chagrijnig of gevoeliger). Voor iedere persoon is de impact ervan weer anders, omdat wij allemaal unieke individuen zijn. Zo kan iemand van de ene paniekaanval in de andere rollen, terwijl de ander ‘alleen’ slecht slaapt.
Je merkt dat de angstklachten niet anders zijn als bij anderen die angsten ervaren. De symptomen van angst bij kanker zijn vaak meer ziekte specifiek.
“Ik voel mij doorgaans krachtig en ik heb vertrouwen”
Tips om de angst de baas te blijven.
- Doe aan lichaamsbeweging; angst laat ons vechten of vluchten. Door beweging zet je de angst-energie om zoals het bedoeld is. Beweging voorkomt dat angst je verlamt.
- Kijk je angsten aan; schrijf je angsten op. Herken je angsten en onderzoek ze. Waar worden ze door getriggerd? Hoe voelt de angst in je lijf? Als je voor je angst wegrent, wordt je steeds banger. Als je je angst durft aan te kijken, krimpt het en wordt het kleiner.
- Vertraag; door te schrijven. Je kan niet zo snel schrijven als je denkt en angst staat gelijk aan snel en gehaast. Dus als je schrijft vertraag je en je angst verdwijnt ook. Daarnaast is door het schrijven het ook daadwerkelijk uit je hoofd en is het makkelijker om de angst los te laten.
- Helpende gedachten oproepen: onderzoek de angstige gedachten en buig ze om naar helpende gedachten. Stel jezelf de vraag of je ook op een andere manier naar de situatie kan kijken.
- Zoek steun; bij een partner, vriend(in), lotgenoten, coach, psycholoog etc. Steun is een belangrijke factor in het kunnen omgaan met bedreigende situaties.
- Ademhalingsoefeningen: bij spanning gaan wij sneller ademen, langzamer ademen zorgt voor ontspanning. Zeker als je diep ademhaalt met je buik.
- Afleiding zoeken; werken in de tuin, wandelen, fietsen, naar muziek luisteren, een boek lezen, mediteren, tv kijken, met iemand wat afspreken, creatieve activiteiten, etc.
Erken je angsten
De belangrijkste tip is misschien wel deze: erken je angsten; het is normaal dat je bang bent. Veroordeel jezelf niet dat je angstig bent. Het is er nu eenmaal, want het hoort bij kanker.
Als je je angst kunt accepteren kost dit veel minder energie dan blijven vechten, vluchten, verstarren of verstoppen. De angsten verdwijnen niet, de impact wordt minder. Je bent meer je eigen angst de baas en kan het de ruimte geven op de momenten wanneer jij dat het geschiktst vind. De angst krijgt wel de ruimte, maar jij bepaalt wanneer.
Roept het bovenstaande vragen bij je op? Heb je een eigen ervaring die je kwijt wilt of wil je met mij in gesprek? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.
[/three_fifth][one_fifth_last][/one_fifth_last]
Mooi en treffend verwoord Miranda!