De seizoenen van het leven: De lente

startmoment

Als ik naar buiten kijk, schijnt de zon al weer volop.

Heerlijk, ik ben niet zo van dat natte weer en de dag van zondag, toen het alleen maar miezerde, ben ik alweer vergeten. Ik kijk elk jaar weer uit naar de lente en de zomer, heerlijk. En nu in september mogen wij allemaal genieten van een heerlijke nazomer; een Indian Summer of op zijn Hollands; een ouwe wijven zomer.

Mijn blog gaat dit keer over de seizoenen, maar dan in ons leven. Hier valt veel over te schrijven, dus wordt het een serie; een tetralogie! Elk seizoen krijgt zijn eigen blog. Ik begin natuurlijk met de lente.

Seizoenen en levensfases

Eigenlijk zijn de seizoenen te vergelijken met onze levensfases. Ons leven bestaat ook uit allerlei fases. Erikson, een ontwikkelpsycholoog en psychoanalyticus, heeft de acht levensfases van de mens, van kind tot en met ouderdom beschreven. Het leven van een mens is eigenlijk een levensloop, waarbij iedere levensfase de focus heeft op verschillende levensgebieden. Je kunt levensgebieden zo uitgebreid maken als je wilt, maar ik denk dat de belangrijkste hieronder in het lijstje (in willekeurige volgorde) staan:

  • Persoonlijke ontwikkeling;
  • Sociale contacten;
  • Relatie/gezin;
  • Gezondheid (fysiek en psychisch);
  • Financiën;
  • Werk.

Lente

babyfoto mirandaOns leven begint als baby, kwetsbaar, je moet nog allerlei vaardigheden aanleren en je bent niet bewust bezig met wat er om je heen gebeurt. Het belangrijkste levensgebied is hier het gezin; de papa en de mama of een andere opvoeder. Zij gaven jou hopelijk liefde, aandacht en vertrouwen; de basis voor jouw verdere levensloop. Je groeit op tot peuter, kleuter, schoolkind en puber/adolescent. Allerlei levensfases waar in meteen de eerste vijf levensgebieden voorkomen. Je leert te praten, te lopen, zindelijk te worden, eigenwijs te zijn, schoolse vaardigheden, vriendschappen te maken, omgaan met geld, enzovoort. Hier komt duidelijk een aantal levensgebieden naar voren; persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, sociale contacten, relatie/gezin, financiën en misschien al werk. Allerlei invloeden van buitenaf, maar ook aangeleerde of aangeboren factoren zorgen voor de ontwikkeling binnen de diverse fases. Ieder kind, ook bij meerdere kinderen in een gezin, ontwikkelt zich op een eigen unieke manier.

Rust, reinheid en regelmaat

Als ouder kreeg je deze opdracht mee als basis binnen de verzorging en opvoeding van je baby. Het klinkt misschien wat ouderwets, maar zelfs als volwassene kan de 3R’en toepassen binnen een gezonde levensstijl.

startmomentRust als tegenpool van stress. Stress heeft invloed op je lijf en geest. Een beetje spanning en stress is niet erg, het helpt je om gemotiveerd te blijven en om te presteren. Maar continue stress is ongezond. Je hebt rust nodig, ontspanning om te herstellen van je dagelijkse stress.

Als je dit niet doet en maar door davert, ondertussen alle signalen negerend, ben je jezelf aan het overbelasten. Je innerlijke accu kan echt leeg raken en is het geen vermoeidheid meer, maar heb je grotere problemen in de vorm van bijvoorbeeld een burn-out.

Reinheid gaat niet alleen over de buitenkant schoonhouden. Ook de binnenkant vindt het fijn om genoeg water binnen te krijgen. Hierdoor blijft je lichaam zijn werk goed doen en kan het goed de afvalstoffen afvoeren. Maar ook gezond eten is belangrijk. Neem gewoon die hamburger als je daar zin in hebt en ach een zak chips leegeten is zo nu en dan ook geen halszaak. Als je de andere momenten maar wel let of je gezond eet. Ik ga niet vertellen wat gezond eten is, daar kan je genoeg over lezen. Wat wel belangrijk is om de balans te vinden binnen je eetgewoonten. Als je je lijf van binnen en buiten goed onderhoudt, heb je daar straks in de ‘herfst en winter’ meer plezier van.

Regelmaat gaat over structuur binnen je leven. Een wat evenwichtiger agenda, in plaats van chaos en hectiek. Dit betekent trouwens niet dat je nu niet meer spontaan mag zijn, juist wel! Structuur zorgt ervoor dat belangrijke zaken een vaste plek krijgen, dit geeft minder stress en meer overzicht en ruimte voor plezier en spontaniteit.

Lente is de basis voor de rest van ons leven

startmomentDe eerste periode in ons leven gaat over opgroeien, ontdekken, plezier, teleurstelling, opvoeding en nog zoveel meer. De kans dat het een keer niet goed gaat, is natuurlijk aanwezig. Wij hebben allemaal onze herinneringen, onze ervaringen vanuit de jeugd. Dit heeft ons gevormd, soms op een positieve manier, maar soms hebben we verdriet over situaties, pijn of angst. Soms zijn we zo geraakt, dat dit effect heeft op ons verdere leven. Elke dag weer word je herinnert aan vroeger. Een periode die eigenlijk zo fijn had moeten zijn.

Als volwassene merk je dat je dit niet los kunt laten. Dat het effect heeft op jouw functioneren als mens. Dit maakt verschillende emoties bij je los. Je leven wordt hierdoor bepaalt. Rust, reinheid en regelmaat? Mooi concept, maar in je hoofd is het een en al chaos. Je voelt je kwetsbaar. Kwetsbaarheid van de lente!

 

Wil je naar aanleiding van wat je hebt gelezen met mij in gesprek? Of heb je vragen? Neem dan contact met mij op.

Ben je benieuwd naar de zomer, herfst en winter? Hou dan mijn blogs in de gaten. Deel 2 komt over twee weken.

startmoment