Eerste hulp bij mediteren

startmoment

Heb jij al eens gemediteerd of wordt dit jouw eerste ervaring met meditatie? Laat ik van dat laatste eens uitgaan. Ik zal je eerst er wat over vertellen.

Meditatie is eigenlijk een woord voor ontspanning

startmomentHet laten wegvallen van de dagelijkse dingen door rust te zoeken en in je eigen IK zijn.

Mediteren is niet alleen de ogen dicht doen, nee het is nog zoveel meer.
Zo is ook tekenen, een boek lezen, of een lekker boswandeling maken, een vorm van meditatie.

Gewoon de dagelijkse dingen even los laten.

 

 

Wat gebeurt er met je tijdens een meditatie?

  • Je trekt je terug naar binnen, waar je contact maakt met je innerlijke ik. De persoon die je daadwerkelijk bent. 
  • Je kan meer inzicht krijgen in bepaalde situaties van bijv. in je leven.  
  • Je ontdekt blokkades van jezelf en kan hier aan gaan werken.
  • Meditatie kan ook waardevol zijn bij verwerkings processen; zoals bij rouw en verlies.
  • Maar bij deze meditatie gaat het om dankbaarheid.
  • Tijdens meditatie kan je beelden gaan zien, tintelingen voelen, kou of warmte ervaren.
  • Je gehoor zal ook veel scherper worden. Maar dit is allemaal niet vreemd, zeg maar dat het komt door alle energieën die vrij komen tijdens het mediteren.

 

Hoe ga je beginnen?

Voordat we aan meditatie begint, zorg je ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Zet de telefoon uit en ga op een rustige plaats zitten of liggen. Zorg voor een aangename warme plek, leg eventueel een dekentje over je heen.

Als je zit, zit dan met je rug zo recht mogelijk zitten en leg je handen in een ontspannen houding en je voeten naast elkaar stevig op de grond. Als je ligt, lig dan op een gladde rechte ondergrond met je benen iets uit elkaar en je armen naast je lichaam.

Alles wat je tijdens deze oefening ervaart is goed. Het doel is het ervaren op zich. Wat dat dan ook is. Elk gevoel en elke ervaring is helemaal goed. Het is jouw gevoel en jouw ervaring.

 

En tijdens de meditatie?

Je kunt uit jezelf gaan mediteren, maar je kan ook geleide meditaties volgen. Hier leidt iemand jou door een meditatie heen. Je zal voor jezelf moeten uitvinden, wat voor jou het prettigst werkt.

startmomentTijdens een meditatie is de ademhaling steeds een punt waar je naar terugkeert; je ademhaling is er altijd. Als jij ademhaalt, stroomt de lucht in en uit je lichaam, je hoeft er niets voor te doen.

Je zal merken, dat je snel in gedachten raakt en de aandacht bij je ademhaling weg is. Nou dat is een felicitatiemomentje, want als je dat merkt ben je weer bewust van jezelf geworden. Ga dan gewoon weer met je aandacht terug naar die ademhaling. Het is goed.

Of je het allemaal goed of niet goed kan voelen in je lijf, is niet van belang. Als wat je voelt of ervaart is goed. Accepteer dat het zo is voor dat moment.

 

Hoe sluit je af?

Blijf altijd nog even liggen en voel hoe ontspannen je lijf is. Blijf nog even rustig ademhalen. Als je zover bent, kom dan weer terug in je hoofd en lijf, door je tenen, handen, voeten en benen te bewegen. Rek even lekker uit of gaap ongegeneerd. Doe je ogen open en geniet na van je meditatie.

Je kan overal op YouTube meditaties vinden, met allerlei thema’s. Probeer ze gerust uit en zoek diegene waarbij de stem van de persoon ook bij jou past. Of probeer gewoon zelf je eigen meditaties, die passen zeker bij jou.