Gelukkig zijn


Het jaar is weer begonnen met hard werken, maar wat mij betreft wel heel leuk werk. Wat fijn dat 2017 nog helemaal voor ons ligt. Ik heb zowaar geen losse eindjes liggen van vorig jaar. Wel heel veel plannen en doelen, wensen, dromen en verlangens meegenomen.

 

Positiviteit + kwetsbaarheid = kracht

Mijn verlangen op werkgebied is om mijn missie verder te verdiepen en te verspreiden. Dit wil ik doen door onder andere coaching, (online)trainingen, workshops, inspiratiedagen, lezingen, webinars en VIP (Vertrouwen, Inspiratie en Positief) dagen te geven. In het afgelopen jaar ben ik steeds meer gaan leven en bewegen in de kracht van positiviteit. Die kracht bestaat ook uit kwetsbaarheid; hoe tegengesteld het ook lijkt. Juist die kwetsbaarheid in combinatie met positief zijn, handelen en denken geeft een enorme kracht om het leven te omarmen met alle pieken en dalen en toch voluit te kunnen leven, toch te blijven verlangen, dromen en te wensen. Dit zorgt ervoor dat ik een positieve levenshouding heb, waarbij ik mij gelukkig voel.

 

Ik wil alleen maar gelukkig zijn!

Ja, daar is het weer; gelukkig zijn. Waarom zijn wij daar toch altijd zo naar op zoek? Ik heb ook lange tijd gedacht: “Ik wil alleen maar gelukkig zijn!”. Maar ik wist toen niet wat gelukkig zijn was en zocht het in onmogelijkheden in plaats van in mijzelf. Daarnaast heb je nog het verschil tussen gelukkig zijn en geluk hebben. Meestal is dit verschil wel helder, maar wat als voor jou gelukkig zijn afhangt van geluk hebben? Stel dat je zelf geen actie onderneemt om je eigen geluk te maken?

Gelukkig zijn wordt beïnvloed door de situatie, je levensfase, je omgeving, van jouw stemming etc. Maar zeker ook door onszelf (vaak) opgelegde verwachtingen van anderen. De ervaringen, opvoeding en gevoelens/gedachten en emoties die wij hebben kunnen ons geluk blokkeren (bewust of onbewust). Als jij het gevoel hebt niet gelukkig te zijn, vraag jezelf dan eens af; Durf ik wel gelukkig te zijn? Durf ik het leven te leven dat ik wil leven? Of wordt het bepaald door mijn omgeving of leid ik het leven van een ander?

 

Wat is voor jou gelukkig zijn?

Het gelukkig zijn vind je onder andere in de vrijheid om keuzes te maken die bij jou passen, de verbondenheid die je hebt met anderen (familierelaties en vriendschappen) en weten dat je goed bent in wat je doet (Seligman). Geluk is dus in zekere zin maakbaar en komt ook vanuit jezelf. Kijk eens naar jezelf en bedenk waar jij tevreden over bent, waar jij van hebt of kunt genieten? Bij wie voel jij je prettig en welke keuze, die jij hebt gemaakt, ben je nog steeds blij mee?

 

Het leven nemen zoals het is

In de basis betekent gelukkig zijn het leven nemen zoals het is. Dat klinkt wat bot. Maar ik zei het al eens eerder; de nare dingen zullen je blijven overkomen. Dat houd je echt niet tegen. Het gaat om de manier hoe je ermee omgaat.

Ga jij werken aan jouw gelukkig zijn? Dat is mijn vraag aan jou. Wil jij een positieve basis levenshouding, zodat jij ook met de dalen in jouw leven om kunt gaan? Dat het toelaten van emoties niet betekent dat je omvalt, maar weer sterker door kunt gaan? Wil je durven gelukkig te zijn en je eigen leven te leven? Neem dan contact met mij op.