Klaar met lichaamsonzekerheid en laag zelfvertrouwen?


Daar stond ik dan. Ik keek een zaal binnen vol met vrouwen die allemaal in groepjes stonden, druk met elkaar in gesprek. Een aantal keken naar mij toen ik door de deur stapte. De meesten negeerden mij. Ik voelde mij letterlijk een paar centimeter krimpen. Snel scande ik deze groep vrouwen, keek naar hun kleding (Shit, ik ben duidelijk underdressed), naar hun haren (zie je wel, die kapper was nu echt wel nodig geweest), lichaamsbouw (O, ik krik het gemiddelde gewicht dus weer goed omhoog, buik in!). Volgende gedachte, terwijl ik mijn trui even naar beneden trek; kan ik hier nog weg ? Net doen alsof ik mij vergist heb? Maar dan hoor ik: “He, Miranda, leuk dat je er bent”. De show kan beginnen; ik haal diep adem, zet mijn glimlach op en hoop dat de avond snel voorbij is.

Op dat moment voelde ik mij eenzaam, onkundig, dik en het niet waard om daar te zijn. Dit is een aantal jaren geleden, maar ook toen was ik al een volwassen vrouw, stond midden in het leven, had menig ‘levensbagage’ al meegesleurd en een paar jaar aan het ondernemen. Meestal voelde ik mij wel sterk en krachtig, maar dit was vooral in veilige situaties; thuis, met vriendinnen en tijdens 1 op 1 gesprekken met cliënten. Maar daarbuiten daar voelde ik mij onzeker. Onzeker over mijzelf als mens, ik had een laag zelfvertrouwen en best veel lichaamsonzekerheid. Als je het mij toen op de vrouw af zou vragen, zou ik dit  glashard ontkennen, want vooral het stuk zelfvertrouwen is waar ik mijn cliënten mee hielp. Wat een imposter zeg!

Terugkijkend was het best begrijpelijk ik mij overweldigd voelde toen ik daar stond. Het gevoel van ongemak en zelfbewustzijn is iets wat veel vrouwen ervaren, vooral in sociale situaties waar we ons bekeken en beoordeeld denken te voelen.

Het is zo menselijk om automatisch je te vergelijken en te twijfelen aan onszelf als we ons in zo’n situatie bevinden. Het lijkt alsof je in een oogwenk alle mogelijke gebreken aan jezelf hebt gevonden: je kleding, je haar, je lichaamsbouw. Die innerlijke dialoog van zelfkritiek kan echt overweldigend en verlammend zijn.

En toen, net op het moment dat ik mij op mijn hakken wilde omdraaien, was daar dat ene moment van erkenning door iemand, Dat betekende voor mij heel veel op dat moment. Daardoor heb ik mijzelf door deze uitdagende situatie heen geslagen. 

En niet om mijzelf op de schouders te kloppen, maar dat getuigt van innerlijke kracht en veerkracht. Ik besefte (achteraf) dat ik het waard ben om gezien en gehoord te worden, precies zoals ik ben. En was ik super trots op mijzelf.

Misschien is dat iets wat wij samen nu al kunnen doen, elkaar erkennen in die situaties waarvan jezelf ook weet dat ze zo vervelend zijn. Reik een hand naar elkaar uit. 

Lichaamsonzekerheid en laag zelfvertrouwen

Als vrouw en ondernemer, weet ik dat de druk om er op een bepaalde manier uit te zien en uit te stralen soms best groot kan zijn. Het gevoel van lichaamsonzekerheid kan ons zelfvertrouwen ondermijnen en ons vermogen om vol vertrouwen in het leven te staan belemmeren. Dit zijn voor mij twee verschillende dingen, die je gelijktijdig kunnen beïnvloeden, maar het hoeft niet.

Daarom eerst even  het verschil tussen lichaamsonzekerheid en laag zelfvertrouwen, zoals ik het zie, verduidelijken. Lichaamsonzekerheid gaat over het gevoel niet tevreden te zijn met je uiterlijk, terwijl laag zelfvertrouwen meer te maken heeft met het gebrek aan geloof in je eigen capaciteiten en waarde als persoon. Beide kunnen elkaar versterken en een negatieve spiraal veroorzaken waarin je je steeds slechter over jezelf gaat voelen.

Herken jij jezelf hierin? Wil je die negatieve gedachten en zelfkritiek nu eindelijk eens de mond smoren? Het gevoel van lichaamsonzekerheid omzetten in brandstof voor groei en verandering. Waardoor je zelfvertrouwen groter wordt. Ik denk aan werken aan zelfacceptatie, zelfcompassie en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Zien dat je goed bent zoals je bent. En beseffen dat iedere vrouw worstelt met deze uitdagingen en dat we allemaal echt niet zo stoer zijn als we ons voordoen.

Klaar voor zelfvertrouwe en veerkracht?

Ik begrijp en weet  uit eigen ervaring dat verandering niet gemakkelijk is. Het vereist toewijding, moed en doorzettingsvermogen. Maar als je bereid bent om de stap te zetten naar een leven vol zelfvertrouwen en veerkracht, sta ik naast je, klaar om je te ondersteunen en te begeleiden.

Dus, als je klaar bent om die negatieve spiraal van  lichaamsonzekerheid en laag zelfvertrouwen te doorbreken, neem dan vandaag nog contact met me op. Laten we samen werken aan een toekomst waarin je jezelf kunt liefhebben en trots kunt zijn op wie je bent, zowel binnen als buiten.

Ik vertel mijzelf altijd: “Je bent sterker dan je denkt, Miranda. En je verdient het om te stralen, ongeacht wat anderen denken”. Dit wil ik ook tegen jou zeggen.  Ik sta aan je zijde, klaar om je te ondersteunen op weg naar zelfvertrouwen en veerkracht.