Noodzakelijk kwaad: Welkom in je midlifecrisis!

Startmoment

ecoaching StartmomentHet is zondag, buiten regent het. Je bent wat aan het dralen en weet even niets te doen. Je maakt maar eens de balans op van je leven; “Leid ik het leven dat ik wilde leven?” of “Ben ik wel in staat om iets te bereiken?”. Opeens realiseer je dat je op de helft bent van je leven en dat je eigenlijk helemaal niet zo gelukkig bent als je had gehoopt. Welkom in je midlifecrisis!

Midlifecrisis is een identiteitscrisis waar je in terecht kan komen op ongeveer de helft van je leven. Zowel mannen als vrouwen kunnen een identiteitscrisis krijgen, alleen is de focus erop verschillend. Bij beide is de kans het grootst op een midlife crisis als ze vast zitten in hun werk of relatie. Niet iedereen zal een midlifecrisis intens beleven, dat is heel verschillend.

Bij mannen met een midlife crisis denken we vooral aan die man die aan het compenseren is vanwege het tekort aan libido of aandacht. Ze gaan vreemd of hebben zelfs een ‘tweede leg’ bij een nieuwe, jongere partner. Het roer wordt soms volledig omgegooid, zowel in relaties als in hun carrière.

De vrouw kent ook de midlife crisis. Misschien herken je dit wel; je begint je af te vragen hoe je in het leven staat. Je merkt dat je ouder wordt. Het vooruitzicht van de overgang kan rouw gevoelens opwekken. Een belangrijk vrouwelijk hoofdstuk wordt met de overgang definitief gesloten; namelijk geen kinderen (meer) kunnen krijgen. Je onderzoekt jouw relaties, met je partner of kinderen; “Ben/was ik wel een goede moeder?”

stairsHet nadenken over het eigen leven kan zorgen voor positieve veranderingen, zoals nieuwe activiteiten ondernemen. Maar geeft ook negatieve gedachten, zoals het terugdenken aan vroeger. Je vraagt zich af of je in het leven wel de juiste keuzes hebt gemaakt. Of je geeft je omgeving de schuld van jouw dromen die niet zijn uitgekomen.

Hoe jij als vrouw de midlife crisis beleeft hangt af van jouw instelling. Als deze positief is zorgt het voor creativiteit. Deze creatieve uitingen kunnen wel een negatieve uitwerking hebben op de directe omgeving, want wat als je als vrouw het gevoel hebt dat je NU je dromen moet uit laten komen…. En jij als partner je in de steek gelaten voelt?

Een midlife crisis voorkomen kan eigenlijk niet. Het is een fase waar je doorheen moet. Het is persoonlijke ontwikkeling waarin een vrouw veel kan leren; het is een soort noodzakelijk kwaad. Het is wel belangrijk het snel te herkennen, want een midlife crisis kan leiden tot een identiteitscrisis die kan uitgroeien tot depressiviteit. Als je doorhebt dat je in een midlife crisis zit, begrijp je beter door welke fase je heen gaat. Het is belangrijk om te blijven praten met je partner of omgeving, zo krijg je begrip en begrijpen zij het ook. Lijkt het niet te lukken om positief of ongeschonden door deze fase heen te komen, zoek dan hulp.

Uiteindelijk is de midlife crisis een periode die in het teken staat van verandering. Verandering kan goed zijn, maar dan moet het wel goed voelen. Luister goed naar je zelf en laat verandering toe. Het noodzakelijk kwaad maakt van jou een sterkere vrouw, die weet wat zij wil!

Wil je mijn hulp bij jouw midlife crisis of heb je een andere hulpvraag? Neem dan contact met mij op.