Sociale media; van verbinding naar verharding   Nieuw!


Van verbinding, naar verharding

De laatste tijd (jaren) vind ik dat sociale media steeds harder en negatiever wordt. Waar het eerst een plek was om te verbinden en elkaar te inspireren, lijkt het nu vaak een podium te zijn van negativiteit,  harde meningen en gemene haatreacties. En dat heeft een flinke impact, niet alleen voor de sfeer online, maar ook op hoe wij ons voelen.

Weinig begrip en nuance

Wat mij vooral opvalt, is dat er weinig ruimte meer is voor begrip en nuance. Discussies lopen snel uit de hand en we worden snel in een hoek geduwd: je bent óf helemaal vóór iets, óf compleet tegen. Er lijkt geen grijs gebied meer te mogen zijn of juist denken in allerlei kleuren. Denk aan de vele reacties onder nieuwsberichten of posts over actuele onderwerpen zoals de overgang, ouder worden of lichaam en zelfbeeld. Zo kan een vrouw die openlijk haar lichaam omarmt na haar 50ste, snel te maken krijgen met negatieve opmerkingen over haar uiterlijk of leeftijd, in plaats van waardering voor haar moed. Of als je een keer eerlijk deelt dat je worstelt met de balans tussen werk, familie en zelfzorg, krijg je snel kritiek van anderen die het “wel voor elkaar hebben.” Maar ook huis tuin en keuken berichten van iemands leven, worden bekritiseerd, enorm uit context gehaald en op details gehamerd die er eigenlijk niet toe doen.

Online negativiteit raakt!

Dit soort online negativiteit raakt ons meer dan we soms denken. Sociale media kunnen ons gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde beïnvloeden, zeker als we al te maken hebben met de uitdagingen die bij deze levensfase komen kijken. En het gaat niet alleen om haatreacties, maar ook om de subtiele druk om er op een bepaalde manier uit te zien of bepaalde keuzes te maken. Voor veel vrouwen rond de 50ste kan dat zwaar wegen, vooral als je je eigen weg probeert te vinden in een tijd waarin je lichaam verandert en je soms minder energie hebt dan vroeger.

Ontmoediging en stress

Ik zie vrouwen die besluiten na jaren weer aan zichzelf te gaan werken, of het nu in de sportschool is of door een nieuwe opleiding te volgen. Ze willen groeien, zichzelf ontwikkelen, en daar zou ruimte voor moeten zijn op sociale media. Maar helaas kunnen ze ook worden geconfronteerd met neerbuigende reacties als: “Wat wil je nu nog bereiken?” of “Op jouw leeftijd maakt het toch niet meer uit.” Of “Met dat lichaam gaat het toch niet meer lukken!” en “Stop maar eens gewoon met eten in plaats van te sporten…”. Dit soort harde en ongevoelige opmerkingen kunnen ontzettend pijnlijk zijn, vooral omdat ze inspelen op onzekerheden.

Dat soort negativiteit en haatreacties kan ervoor zorgen dat we onszelf gaan afremmen, dat we ons klein houden terwijl we eigenlijk juist trots zouden moeten zijn op de stappen die we zetten. Dat we stress en angsten ervaren of somberheid door wat je leest of ziet op sociale media. Dat we ons ontmoedigd kunnen gaan voelen en denken dat het zinloos is. Het is natuurlijk belangrijk om te beseffen dat sociale media niet altijd de realiteit weergeeft. En hoewel de toon vaak harder wordt, hebben wij wel de keuze (of misschien wel een verantwoordelijkheid) om zelf een positieve bijdrage te leveren en elkaar te blijven steunen. Want het gaat niet alleen om de vrouw van 50+, het gaat zeker ook om jonge mensen die vaak al onzeker zijn over zichzelf en het leven, of om minderheden, andere culturen, religie, ouderen etc.

Tijd voor weer verbinding?

Ik geloof dat het tijd is om sociale media weer een plek van verbinding te maken, waar we elkaar op een opbouwende manier kunnen ondersteunen. Dat begint met bewustzijn, maar vooral met de kracht van onze eigen woorden. Laten we de online wereld weer wat veiliger en vriendelijker maken, want de illusie dat wij ooit weer net als vroeger alleen offline gaan communiceren die heb ik niet meer. (maar sta er zeker open voor!).

Of maar gewoon rigoureus stoppen?

Hoewel stoppen met sociale media misschien wel als beste oplossing kan voelen – zeker als je regelmatig wordt geconfronteerd met negativiteit en er last van hebt – hoeft dat niet de enige of juiste stap te zijn. Het vermijden beschermt je dan wel tegen negatieve invloeden, maar het houdt je ook weg van de positieve kanten die er zeker ook zijn.

Sociale media kan ook inspireren of helpen bij het vinden van gelijkgestemden. Denk aan online communities waar je elkaar steunt in je proces, ervaringen kan delen of gewoonweg erkenning of begrip krijgt. Dat kan juist heel versterkend en motiverend zijn om je ervaringen te delen met positieve en ondersteunende mensen, ook online.

Dus zorg ook voor een balans, kies bewust voor platforms, voor wie je volgt en hoe je omgaat met negatieve reacties. Neem korte tijden afstand van je sociale media (bijvoorbeeld niet overdag kijken) en neem de controle terug zodat het ook weer leuk wordt.

Raakt dit jou? Heb jij last van negatieve reacties en ontmoedigt dit jou om jouw stappen, jouw groei, jouw ontwikkeling door te zetten? Wil je dit gevoel kwijt, ben je op zoek naar mentale veerkracht, zodat je steviger in je schoenen staat? Laten we dan eens samen afspreken. Dit kan onder het genot van een kop koffie of thee of wandelend. Dit kennismakingsgesprek is gratis en geheel vrijblijvend, maar wie weet wel heel waardevol. Klik op één van de buttons in dit blog om een afspraak te maken. Tot snel?

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.