Stoer en dapper!?!

startmoment

De afgelopen weken kwamen de woorden ‘stoer en dapper’ vaak voor in mijn gesprekken. En het zijn niet mijn woorden. Deze woorden werden uitgesproken door mijn gesprekspartners. Ik heb namelijk een knoop doorgehakt, wel meerdere trouwens in de afgelopen maanden, maar deze knoop was heel belangrijk. Het doorhakken van die knoop betekende een einde aan een financiële zekerheid. Maar het was zeker het begin van mijn persoonlijke geluk.

Als ik vertelde wat ik had gedaan, kreeg ik standaard de reactie dat het stoer en dapper van mij was. De reacties waren veelal positief en ik merkte dat het ook wat deed met henzelf. Sommigen verzuchten “ik zou willen dat ik dat ook kon, maar ….” En dan kwamen er allerlei redenen om het niet te doen. Ik heb ook al die redenen laten passeren en daardoor er ook heel lang over gedaan om het niet te doen.

Vicieuze cirkel

Het steeds ermee bezig zijn veranderde niets aan mijn situatie. Het duurde stom genoeg best lang voordat ik dat besef had. Ik nam ook bijna niemand mee in mijn worsteling, wat ervoor zorgde dat het nog langer duurde. Alle voors en tegens heb ik opgeschreven, uitgekauwd en nog een keer opgeschreven. Ondertussen werd ik steeds ongelukkiger, door mijn eigen vicieuze cirkel. Maar ik durfde echt niet, was bang voor de consequenties en misschien ook wel voor de reactie vanuit de omgeving.

Knoop doorhakken….

startmoment Na de zoveelste teleurstelling in de situatie en mijzelf, was dat de druppel en heb ik besloten om de knoop door te hakken. En vanaf dat moment werd mijn leven letterlijk lichter. Wat een ballast heb ik al die tijd meegesleept, gewoon in mijn eentje, zonder hulp te vragen.
Die knoop doorhakken, die kennen wij allemaal wel. Sommige knopen zijn eenvoudig, daar hoef je alleen maar even in je vingers voor te knippen, maar sommige knopen liggen heel zwaar en zijn heel dik. Die knopen daar worstel je mee. Soms weken, maanden of jarenlang. En elke keer komt het weer terug op je pad. Elke keer loop je daardoor weer vast. Alle goedbedoelde hulp heb je vast elke keer afgeslagen of men weet niet eens waar je mee worstelt; met welke knopen jou in de weg zitten.

 

Waar ben je bang voor?

Is het realistisch dat je hier je zorgen over maakt of maak je het groter dan het werkelijk is? Het langdurig met je problemen blijven lopen, denkenzorgt dat je het overzicht kwijt raakt en dat het onmogelijk lijkt om uit deze situatie te komen. En stiekem weet je best wel, wat je graag wilt, maar weet je niet goed hoe je het moet aanpakken. Die onwetendheid maakt dat het doorhakken van die knoop steeds maar weer uitgesteld wordt.

Welke knoop je ook wilt of moet doorhakken, wat het probleem ook is, het staat jou in de weg. De weg naar persoonlijk geluk of plezier. Dit geluk of plezier kan groot of klein zijn, maar je hebt er recht op. Uiteindelijk lukt het je vast wel in je eentje, maar samen gaat het veel sneller en geeft het je weer energie in plaats van dat het energie uit je zuigt.

 

Stoer en dapper!

Men noemt mij stoer en dapper, dat is een compliment na mijn periode van worstelen en onzekerheid. Ik voel mij echter niet stoer en dapper; ik vind dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik heb weer plezier en energie en kan mij weer richten op wat voor mij belangrijk is.

Misschien is dit jouw startmoment om stoer en dapper te zijn? Ik kan jou daarbij helpen. Ik weet hoe het is en wat eventuele valkuilen kunnen zijn. Mijn eigen ervaringen, zijn vast anders dan jouw ervaringen, maar de worsteling, de gedachtegang, de keuzes en de angst voor het onbekende, ik weet hoe het voelt. Soms moet je dan toch stoer en dapper zijn om door te gaan. Ga je mee?