Voetafdruk of slaapwandelen?

startmoment

[one_fifth][/one_fifth][three_fifth]

 “Als je je door het leven laat meevoeren, als je het roer loslaat en de eentonigheid laat varen, dan zal je verrast zijn over waar je dat brengt.”

Deze zin kwam ik tegen in een oud boek en ik vond het zo mooi dat ik hem met jullie wil delen. Door het leven laten meevoeren en het roer loslaten; de meeste mensen doen, willen of kunnen dat niet. Zij gaan slaapwandelend door het leven, zonder ook maar enige vorm van een voetafdruk op aarde te hebben achtergelaten als ze zijn gestorven.

Het fundamentele verlangen

Zij doen hun best om gelukkig te zijn en de meeste van hun daden, zijn op dat doel gericht. Ergens bij horen, van gehouden worden, willen voelen dat ze belangrijk zijn voor iemand. Alle daden komen meestal voort uit dat ene, fundamentele verlangen. Maar vaak zijn zij ook overtuigd door iets of iemand dat zij dit geluk niet waard zijn.

 

Vastklampen aan het bekende

Ze klampen zich daarom vaak angstvallig vast aan dat wat ze kennen. Ze wonen in dezelfde plaats als waar ze zijn opgegroeid, ze zoeken een baan met zekerheid, ze vinden iemand van wie ze denken te houden, ze trouwen, krijgen kinderen en gaan elk jaar naar dezelfde plek op vakantie. Soms slaat de rusteloosheid toe, gaan ze vreemd, loopt het uit op een scheiding. Wat vaak alleen maar resulteert in het volgende ‘saai’ leven met de volgende partner. Of een andere werkgever met hetzelfde werk. Een tragische gebeurtenis is het enige wat hun stevige greep dan nog kan laten verslappen; de dood, een huis dat afbrandt of een andere ramp. Dan worden hun ogen geopend en denken ze; is dit allen? Misschien moet ik mijn leven anders gaan leven.

 

Jouw voetafdruk in je leven

Ik praat hier over ‘zij’, maar misschien praat ik wel over jou en mij? Voelt het voor jou alsof je je aan je leven vastklampt? Is voor jou gelukkig zijn ook een belangrijk doel, maar lijkt het niet te lukken? Voor mij was dat ook een belangrijk doel, maar ik keek daarvoor alleen maar naar de ander. Ik keek niet naar mijzelf en ik slaapwandelde zo eigenlijk door mijn eigen leven. Nu hebt ik het roer in eigen handen en door ook het roer soms los te laten, leef ik mijn eigen leven. Ik voel mij daardoor gelukkig en ervaar veel geluksmomenten en plezier en ik weet dat ik mijn voetafdruk in mijn leven heb gezet.

En jij? Blijf jij slaapwandelen of zet jij jouw voetafdruk in jouw leven?

 

[/three_fifth][one_fifth_last][/one_fifth_last]