Voluit leven

startmoment

Voluit leven

Voluit leven! Ik laat deze woorden vaak voorbij komen in mijn berichten en op de website. Voluit leven, het klinkt fantastisch toch? Maar wanneer leef je voluit en hoe doe je dat dan?

En hoe leef je voluit als je beperkt bent? Door een ziekte of door een handicap of heel actueel een virus die iedereen beperkt: jong, oud, man, vrouw, kind, gezond of ziek. Wat als je niet kan doen wat je wilt doen. Kan je dan nog wel voluit leven?

“Het leven gaat niet over het vinden van jezelf, het leven gaat over het creëren van jezelf” (George Bernard Shaw)

Dat is een hele terechte vraag! Letterlijk alles doen wat je maar kunt bedenken is misschien niet voor iedereen weggelegd. En als je eerlijk naar jezelf bent, zijn het vaak ook activiteiten die je waarschijnlijk anders ook niet had gedaan. Ik hoor je al mopperen; hoe kan jij dat nu weten! Maar ga eens eerlijk bij jezelf ter rade. Had je echt zo’n onbedwingbare behoefte om in de bergen te gaan klimmen? Wilde je inderdaad die jarenlange opleiding doen? Het is zuur dat je nu op bepaalde punten niet meer de keuze hebt, maar het is wel verstandig om realistisch te kijken naar je gedachten. Wilde je dit altijd al of is het nu dat je niet meer de keuze hebt?

Waar ben jij nu mee bezig!  Als ik het goed heb geraden, ben je dat nu aan het denken.  En dat klopt; ik ga eens een keertje provocatief doen. Niet omdat ik jou wil provoceren, maar ik denk dat wij als mensen veel realistischer kunnen en mogen denken. Juist die niet realistische gedachten belemmeren jou om voluit te leven. Dus val niet steeds opnieuw in die valkuil en maak verschil tussen onrealistisch (en voorbijgaande gedachten) en realistische gedachten. 

startmoment

En dan mag ik zeker ook niet meer dromen hebben!  Juist wel, graag zelfs. Maar zit ook een verschil tussen (toekomst)dromen en onrealistische gedachten. Soms lijken toekomstdromen ook wel op onrealistische gedachten, maar als je wat laagjes er van af pelt blijven er realistische dromen over. Die zelfs realiseerbaar zijn. En, ik verklap je een geheimpje; er zijn vaak meer mogelijkheden dat jij denkt. 

Ja hoor, Miranda, jij maakt het nu wel erg bont!  Eerst mag ik geen onrealistische gedachten hebben, moet ik wel blijven dromen en blijken er veel meer mogelijkheden te zijn dan ik kan bedenken.

Ik begrijp je verwarring. Het is ook niet eenvoudig, als dat zo was geweest, dan hadden we er allemaal heel anders voor gestaan. Onze gedachtewereld wordt bepaald door ervaringen en door toedoen van anderen. Hierdoor ontstaan een beeld van jezelf, je omgeving en de wijde wereld. Hoe meer indrukken hoe meer invloeden. Hierdoor ben je geneigd mee te gaan met meningen van anderen, of dit nu positieve of negatieve meningen/gedachten zijn. Je bent daardoor geen meeloper, je krijgt simpelweg teveel indrukken en maakt daarin een keuze. Je opvoeding speelt daar ook een rol bij en maar ook wie jij bent als persoon. 

Negatieve invloed op jou. Als je ervaringen op een bepaald gebied niet positief zijn, ontwikkel je een soort tunnelvisie en geloof je misschien niet meer in jezelf of je kunnen. 

Als je aan het vechten bent tegen een ziekte en het wordt steeds zwaarder of het komt steeds maar terug, ontwikkel je misschien een angst of raak je teleurgesteld in je lijf dat je in de steek laat. 

Gaat het eindelijk weer de goede kant op en wil je rustig opbouwen zowel op lichamelijk als mentaal gebied, begint je omgeving je tegen te werken. Opmerkingen waar je niet op zit te wachten, werkgever die steeds maar weer om aandacht vraagt. De hoge verwachtingen die de omgeving aan jou stelt, zorgen dat je op je tenen gaat lopen en grenzen gaat overschrijden. Je voelt je opgejaagd, niet in je waarde gelaten, veroordeeld; met andere woorden het voelt allemaal verre van voluit leven.

Wat doet dit met je? Waar blijven je dromen en mogelijkheden? Welke gedachten stromen door je hoofd? 

startmoment

Zie en geloof in je eigen mogelijkheden.  Als je alle invloeden toelaat kan je jezelf behoorlijk tegenwerken. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat je geen keuze hebt als je bijvoorbeeld ziek wordt, maar je hebt altijd een keuze in hoe je er mee omgaat. Vertrouw vooral op je zelf, want stiekem ken jij jezelf toch echt het beste. Jij weet wat er in je hoofd rondgaat en hoe het voelt in je lijf. Maar zoals ik al eerder zei; is het wel goed om realistische gedachten te hebben. 

Realistische gedachten zorgen ervoor dat je steviger in je schoenen staat. Dat je je eigen keuzes maakt en heus meeneemt wat de omgeving oppert, maar dat je bij jezelf altijd nagaat wat voor jou klopt en of het bij je past (in welke vorm dan ook). Het staat hier natuurlijk wat kort door de bocht, maar de intentie is dat je voor jezelf opkomt en voor jezelf gaat denken. 

Voluit leven  ondanks dat het niet lekker in je leven gaat. Het kan. Op jouw manier, op jouw wijze, met jouw eigen mogelijkheden. Ons leven is relatief kort en zit vol ‘hobbels en gaten’. Daar kan je niets aan veranderen. Wel hoe je ermee om gaat. Het gaat niet om berusting als je de situatie accepteert. Nee deze acceptatie zorgt ervoor dat je kan gaan kijken naar hoe je verder je leven wilt leven.  Maar dan voluit.

Wat is dan bijvoorbeeld voluit leven? Dat is voor iedereen anders. Het begint met kleine dingen; in een schoon bed gaan slapen, lekker samen rustig wat drinken, bij elkaar zijn zonder te moeten praten, kijken naar een mooie zonsondergang, een opgeruimd huis, wandelen met je hond of alleen. Voluit leven gaat niet om wilde activiteiten, het gaat erom dat wat je doet je dat met aandacht doet. Dat wat je doet je met plezier doet en in ieder geval niet met tegenzin. Dat je ergens ja tegen zegt en er vol voor gaat. Dat je ook nee zegt en daar volledig achter staat. Voluit leven betekent niet risico’s nemen en altijd maar uitgedaagd moeten worden. Het betekent dat jij doet wat jij wilt en kan. Dat je kijkt naar nieuwe mogelijkheden en open staat voor nieuwe ervaringen waar je van leert, groeit en plezier hebt. Voluit leven betekent veerkracht opbouwen, omdat ook in een vol leven het niet altijd zonder hobbels en gaten gaat.

startmoment

Realistisch denken, voor jezelf opkomen  en je eigen mogelijkheden zien. Dat klinkt logisch maar kan lastig zijn om zelf te ontwikkelen.  Een eerste stap er naar toe zetten, je zelf bevragen of het klopt wat je denkt en buiten de gebaande paden denken. 

Daarvoor heb je doorzettingsvermogen en motivatie nodig.  Ik zei al dat je altijd een keuze hebt om met een situatie om te gaan. In dit geval is de situatie dat je niet voluit leeft om welke reden dan ook. De reden is waarschijnlijk lastig om te veranderen, maar hoe je ermee omgaat bepaal jij.

Vind je het best wel lastig? Of wordt je er al moe van als je eraan denkt? Maar wil je niet dat dit je tegenhoudt? Neem dan nu de stap en klik op de onderstaande knop. 

Laten we in contact blijven.