Voornemens en evaluatie

startmoment kerstgroet

Voornemens en evaluatie

Nog even en wij zijn elkaar allemaal al zoenend en handen schuddend alle goeds toe aan het wensen voor het nieuwe jaar; 2020. We hebben goede voornemens, die bijna nooit uitkomen (toch?). Om goede voornemens te maken, heb je input nodig en deze hebben we voldoende gekregen uit 2019. Nu vind ik persoonlijk goede voornemens wel grappig, maar ik geloof er niet zo in dat het precies op 1 januari moet beginnen. Een goed voornemen kan elk moment; maar zoals het woord al zegt is het een voornemen een goede intentie en dat is natuurlijk een begin. Om de intentie om te zetten in daadwerkelijke daden heb je een doel nodig en een plan om dat doel te halen.

Maar voor ik jullie daar meer over ga vertellen, is het goed om samen terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik heb een paar vragen om het oude jaar te evalueren. 

“Ik wens je een goed en sprankelend 2020”

Welke 3 emoties krijg je als je terugkijkt op 2019?  Tevredenheid, verrassing en bezorgdheid.

Zijn er belangrijke veranderingen geweest of was het een stabiel jaar?  Het was zeker geen stabiel jaar, niet in het werk en ook niet privé. Mijn fysieke gezondheid heeft hier een belangrijke rol ingespeeld en op het werk heb ik zeker in het laatste deel van het jaar veel keuzes gemaakt waardoor er veel gaat veranderen. Maar ik heb het niet als een  onstabiel jaar ervaren.

Waar ben je het meest trots op en waarom?  Het is misschien een inkoppertje, maar ik ben trots op mijn gezin. Er zijn zoveel hobbels die vooral de jongens in het opgroeien moeten nemen en ondanks dat het niet altijd vlekkeloos en zonder slag of stoot gaat (pubergedrag) blijven ze staan en gaan ze door. Als moeder kan ik best twijfelen of ik het allemaal goed genoeg doe en of zij hier wat aan hebben. Maar soms krijg je een verkapt compliment van ze en dan weet ik dat ik mij daar geen zorgen over hoef te maken.

Wat had je anders willen doen? en hoe dan?  Op sommige momenten/beslissingen heb ik de neiging om het allemaal zelf te willen oplossen, waardoor ik langer in een situatie blijf zitten dan nodig is. Dus sneller met iemand gaan sparren is echt een goede tip voor mijzelf.

Welke levensles heb je geleerd?  Het steeds meer accepteren wie ik ben, het creëren en laten zien van mijn eigen kracht en vertrouwen in mijzelf zijn levenslessen die steeds helderder worden. Door wat ik mee maak, het erdoor ‘geraakt’ worden en er even stil bij te staan zorgt dat ik ervan leer en dat het mij versterkt. Ik geloof dat levenslessen in de kleine dingen terug te vinden zijn, juist omdat ze uit kleinheid zo groots zijn. Daarnaast heb ik geleerd dat teleurstelling bij mij zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Jaren geleden zou teleurstelling mij volledig verslagen hebben en het gevoel geven dat ik mislukt was. Nu zie ik een kort moment van verdriet omdat mijn plan of idee niet lukte, maar kan ik ook realistisch zijn en ga ik niet bij de pakken neerzitten. Ik evalueer kort en maak dan een keuze. Zo had ik 1x per maand een open Positiviteitscafe waar je welkom was voor een praatje en/of lekker creatief bezig zijn. Dit werd niet goed bezocht en hoewel ik het superleuk vond om te doen heb ik besloten om er niet mee door te gaan. 

coaching Startmoment

Had je nog Aha momenten?  Ach continu. Ik leer overal van en vind juist die aha momenten geweldig. Hoe mooi is het om van elkaar te leren. Maar ik heb ook ander soort aha momenten; eindelijk verstaan wat er in een liedje gezongen wordt en na jaren pas begrijpen wat je altijd hebt gezongen! Of zien dat bij iemand iets begrepen wordt en die twinkeling in de ogen.

Heb je je doelen gehaald die je had bedacht voor 2019?  Ik had voor 2019 geen echte concrete doelen bedacht. Wel hele algemene zoals ik wil succesvol zijn en ik wil dit en ik wil dat. En dat was een bewuste keuze, want ik wilde gewoon zien waar ik intuïtief naar toe zou ontwikkelen of groeien. Terugkijkend heb ik veel geprobeerd en is er net zoveel niet tot uiting gekomen. Dat ligt vooral aan mijzelf ik ben erg creatief maar vervolgens denk ik; ach ik heb al zoveel ideeën die moet ik eerst realiseren. Maar dat denk ik bijna bij ieder plan en idee. Zo heb ik een ‘kast’ vol ideeën en plannen die zo goed als allemaal uitgewerkt zijn en liggen te verstoffen. Het heeft er uiteindelijk wel voor gezorgd dat ik inmiddels een eigen methode heb ontwikkeld die de basis is voor al mijn coach, training en workshops.

Zo ja, goed voor jou! Zo nee, zijn de doelen nog actueel of kunnen ze nu echt de prullenbak in?  Het laten gebeuren heeft nieuwe inzichten gebracht en daardoor heb ik keuzes gemaakt. Deze keuzes ga ik nu wel omzetten in echte doelen die concreet zijn en ook haalbaar. Maar ik sluit niet uit dat gaandeweg er ook weer nieuwe veranderingen plaatsvinden. Door nieuwe situaties, nieuwe ontmoetingen etc kan ik zomaar weer een andere afslag nemen. Te wispelturig? Nee, meegaan met de flow en soms er tegenin zwemmen dat is mijn uitdaging.

Wat wil je bereikt hebben over een jaar? Wat is jouw plan?  Dit trek ik breder namelijk zowel privé als in mijn werk. Ik wil de kwaliteit bewaren van het huidige moment waarin ik zelf zit. Daarin zit voldoening, plezier, energie, rust en zinvol bijdragen. Dat is boven alles mijn uitgangspunt en intentie. Dit bepaald mijn succes in mijn leven.

Al met al was het een roerig, ontroerend maar ook leerzaam jaar voor mijzelf. Hoe was jouw jaar? Beantwoord ook de bovenstaande vragen en evalueer jouw jaar om zo misschien al plannen te maken voor 2020. Maak geen moeilijke onhaalbare plannen, hou het bij jezelf en ga niet uit van wat andere misschien willen. Met kleine stappen kan je ook je doelen halen.

Mijn voornemen voor de komende weken is genieten, eten, drinken, niets doen, lezen en lekker bankhangen (en misschien toch even een wandeling maken). O en in de eerste week van 2020 ga ik veranderen van werkplek, maar hoor je later wel meer over.

startmoment kerstgroet