Word corona-moedig

startmoment

Word corona-moedig

Hoe word ik corona-moedig? Dat is de vraag die wij ons allen stellen in deze periode. Corona is echt overal aanwezig. Thuis, op het werk en school, in vriendschappen. En dan bedoel ik niet letterlijk, maar alles draait om corona. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven de hele dag door alles over en van corona.

Dat is een overdaad, een overkill. Maar we hebben in dit geval geen echte keuze, dan te doen wat ons verteld wordt. Er tegenin gaan, je eigen pad trekken, je eigen keuzes maken; het kan natuurlijk nog steeds maar er verandert niets aan de huidige situatie. En het maakt je misschien juist ziek.

Dus hoe ga je hier nu mee om? Hoe ga je om met deze uitdaging en word je corona-moedig. Ik heb voor jou een aantal tips opgeschreven die jou daarbij kunnen helpen.

“Zelfbeheersing is kracht, juist denken is meesterschap, kalmte is macht!” (James Allen)

# Accepteer! Ah nee, begin ik daar nu echt mee. Veel mensen hebben een allergie bij dit woord, maar geloof mij, ertegen blijven vechten of negeren maakt het niet anders. Het wordt er juist ‘zwaarder’ van en vreet jouw energie.  Accepteer dat je ermee te maken hebt en dat dit niet je eerste uitdaging in het leven is.

# Kom in actie! In actie komen betekent in dit geval niet dat je gaat proberen een vaccin te ontdekken waardoor iedereen beter wordt. Hoewel als je wel die vaardigheden hebt; ga vooral je gang. Het gaat erom dat je in actie komt, waar jij invloed op uit kan oefenen. Dus zorg dat als je thuis moet blijven je wel in je ritme blijft. Sta op tijd op, ga bewegen (door huis heen, in de tuin, op je balkon), eet op vaste momenten, neem je rust en me-time momenten en ga op normale tijden naar bed. Volg op wat de maatregelen zijn, die zijn er niet voor niets.

# Blijf praten met elkaar! Natuurlijk in eerste instantie met je eigen persoonlijke omgeving. Je partner, huisgenoten, je kinderen; wat in het begin nog wel een vakantie achtige sfeer lijkt te zijn, kan al snel omslaan in een vervelende situatie. Korte lontjes, snauwen, chagrijnige hoofden, bemoeienis, ruzie; ik geloof niet dat ik hier meer voorbeelden hoef te geven. Let niet te veel op elkaar en blijf met elkaar praten. Spreek een vast moment af om stoom af te blazen op een volwassen manier. Laat je kinderen even uitrazen. Word niet boos op elkaar om wat wordt gezegd. Als je zo lang continu op elkaars lip zit, dan moet je soms water bij de wijn doen.

# Claim Me-time!  Mijn favoriete moment van de dag. En nu 100% meer belangrijker dan ooit. Maar veel lastiger als iedereen thuis is. Dus overleg het met je omgeving wat zij willen en zorg dat iedereen even tijd voor zichzelf heeft. Even niet hoeven praten, je gewoon even alleen kunnen terugtrekken zonder dat je gestoord wordt. Plan gerust een aantal momenten in, maar in ieder geval één keer per dag voor minimaal een uur.

startmoment

# Blijf in contact met de buitenwereld! Bel, app, mail. Vraag hoe het gaat, haal herinneringen op en maak plannen voor later. Ga videobellen en ondertussen koffiedrinken. Ga samen koken terwijl je allebei in je keuken sta. Wees creatief in je contacten en hou ze warm.

# Informatie-arm! Als je wilt kan je de hele dag je laten informeren over de corona. Over alles wat er gebeurt en wat de consequenties ervan zijn. Dit is veelal nieuws waar je niet vrolijk en moedig van wordt. Uiteraard zijn de berichten waar men leuke dingen voor elkaar doet fijn om te lezen en ik hoop dat na deze periode iedereen nog steeds zo opmerkzaam en behulpzaam is voor de ander. Het zou onze wereld een stuk leefbaarder, mooier en vrediger maken. Maar ook van die berichten kan je ontmoedigd raken. Dus bepaal dat je op vaste momenten het nieuws kijkt, bijvoorbeeld in de ochtend en om 20u. Dit is een uitdaging op zich, maar met een beetje creatief denken en zelfbeheersing om sociale media niet te veel te lezen moet dit lukken.

# Begin aan iets nieuws! Als je net als mij bent, heb je door de tijd heen honderden ideeën bedacht maar die door tijdgebrek niet gerealiseerd zijn. Schrijf nog eens wat van die ideeën op. Bedenk welke nu realiseerbaar zijn in deze situatie. Een paar voorbeelden; eindelijk die fotoalbums maken, een moodboard maken, leren gitaar spelen (wel overleggen met het thuisfront), zelf kleding maken, een online cursus volgen, een boek schrijven, nieuwe recepten uit proberen. Ik durf te beweren dat jij nog veel meer ideeën hebt. Voer ze uit. Over de meeste dingen kan je online informatie vinden of doen. Daag jezelf uit en ga aan de gang. Het hoeft niet allemaal in één keer af, je kan de tijd nemen. Ontwikkel je zelf en ontdek nieuwe talenten en vaardigheden.

# Geloof in jezelf! Wat er ook gaat gebeuren de komende tijd en hoe je de uitdaging ook aan moet gaan. Geloof in jezelf. Geloof dat je deze situatie aan kan. Vertrouw erop dat het goed gaat komen. Weet dat er miljarden mensen in hetzelfde schuitje zitten, maar dat jij degene bent die alleen invloed heeft op jouw gedachten en jouw situatie. Wees trots op iedere dag die je hebt meegemaakt. Wees trots op jezelf.

Deze tekst heb ik ook in een infographic gezet.  Je hebt dan de mogelijkheid om het uit te printen en zo als geheugensteuntje ergens op te hangen. 

startmoment

De bovenstaande tips zijn niet heel moeilijk om op te volgen. Maar wel lastig om vol te houden. We weten gewoonweg niet hoelang de situatie zo als die nu is, zo blijft. Dus wordt er een groot beroep op jezelf gedaan, op je zelfbeheersing, op je professionele en persoonlijke vaardigheden, op je kalmte maar ook op je gezonde verstand.  

Vind je het nog best wel lastig? Wil je wat meer weten hoe deze tips uit te voeren? Wil je over jouw situatie praten? Want ik weet dat er bij jou nog zoveel meer speelt dan corona en alles erom heen. Als je op de onderstaande link klikt kom je op mijn contact pagina. Hier kan je contact met mij opnemen voor een luisterend oor of een kennismakingsgesprek. Laten we in contact blijven.