Zorg jij al goed voor jezelf?


Ken je die periodes dat je slecht slaapt en minder gezond eet? En de wijze waarop je eet is ook niet echt mindful, maar hap, snap en tussendoor met een oog op je mobiel of de TV. Als je gezond eet en beweegt, is dat goed voor je lijf en gezondheid.

Streng en kritisch voor onszelf

Maar zorg je ook goed voor jezelf op emotioneel gebied? Ben je bezig met bewustwording en zingeving? Meestal zetten we ons zelf niet op de eerste plaats. We denken eerst aan de ander, zorgen voor de ander, je wilt de ander niet lastig vallen met jouw problemen. Dat voelt als niet gepast. Nee, we zijn liever streng en kritisch voor onszelf. In gedachten hebben we soms hele gesprekken op negatief niveau met ons zelf, die je als je het maar vaak genoeg herhaald, zelfs gaat geloven.

Positieve eigenwaarde

Je begrijpt vast wel, dat deze gedachten en het wegcijferen van jezelf niet bevorderlijk is voor een goede zelfzorg op emotioneel gebied. Goed voor jezelf zorgen, ook emotioneel zorgt ervoor dat je beter en lekkerder in je vel zit. Dat je met compassie naar jezelf kijkt en ook zo handelt.

Goed voor jezelf zorgen hoeft geen totale ommekeer te zijn of een duik in het diepe. Het kan met kleine stapjes, want dat zijn vaak haalbare stapjes en zorgen voor grote persoonlijke successen. En dat draagt bij aan een gevoel van positieve eigenwaarde.

Me-time inplannen

Zo kan je me-time inplannen. Tijd die helemaal alleen voor jou is. In die tijd kan je doen en laten wat je wilt. Jij bepaald en je hoeft daar niemand in mee te nemen. Persoonlijk is me-time heel belangrijk voor mij. Als ik niet regelmatig me-time inplan, word ik chagrijnig en bozig. Dan merk ik dat ik druk word en geen overzicht meer heb. Ik word ongeduldig naar mijzelf en omgeving toe en soms raak ik zelfs wat neerslachtig. Me-time geeft mij energie. Wat geeft jou energie? Lezen, wandelen, knutselen, winkelen met een vriendin, zwemmen, lekker de hele dag in bed liggen, urenlang surfen op het internet? Wat je ook gaat doen, zorg dat je het leuk vindt, omdat jíj het leuk vindt. Het zorgt voor ruimte in je hoofd en geeft energie.

Zorg jij al goed voor jezelf?

Ik heb een weekschema gemaakt, om jou op weg te helpen. Elke dag heeft een eigen vraag welke zorgt voor bewustwording. Het laat je nadenken over jezelf en de keuzes die jij hebt gemaakt en/of gaat maken voor jezelf. Daarbij elke dag wat tips om goed voor jezelf te zorgen, zodat je weer in contact komt met jezelf. Natuurlijk kan je het zelf aanvullen met wat jou een boost geeft en in balans brengt.