De seizoenen van het leven; de herfst (deel 3)


dsc03214-2Volgens de fases van Erikson, ben ik al bijna van middelbare leeftijd! Nou ja, gelukkig voel ik mij niet zo… Maar toegegeven het lichaam zakt…. En de weegschaal klimt…. Maar dat is ook omdat ik lui ben en niet van sporten houd.

Ouder worden

Deze herfstfase kenmerkt zich met ouder worden. Naarmate je ouder wordt, worden zowel geest als lichaam minder vitaal. Maar tegelijkertijd is je geest ook rijker door jouw ervaringen. In je gezin merk je verandering, want je kinderen worden groter en lijken jou minder nodig te hebben. In je omgeving wordt ook iedereen ouder.  Het is de natuur; hoe ouder je wordt des te meer mensen van je eigen leeftijd overlijden.

Ook voor jezelf is er een grotere kans dat je ziek wordt. Kanker, bijvoorbeeld, is een ziekte die vaker bij ouderen voorkomt. Maar ook kom je een keer in de overgang. Al deze ingrijpende gebeurtenissen hebben een grote impact op jou als mens. Je bent op zoek naar acceptatie, tolerantie en minder negativiteit. Het kan zorgen voor stabiliteit of juist voor een verandering in je persoonlijkheid.

Heb je eruit gehaald wat je van plan was?

Een andere kant van ouder worden kan zijn dat je niet meer lekker in je vel zit, je bent onzeker want je beseft ten startmomenthoogste dat het leven eindig is en heb je dan wel er uit gehaald wat je er uit had willen halen? Deze fase heet de midlife crisis. Hier had ik het ook al over in de zomer, maar de midlife crisis komt met een staartje in de herfst voor. Dit kan een intensieve, pijnlijke en verwarrende fase zijn; soms met enorme gevolgen voor het gezin, de partner en de levensstijl.

Deze periode kan zich ook kenmerken door actie, omdat je je doel hebt gevonden. Jouw levenswerk zal zich ontwikkelen in deze jaren. Hier handel je en houd je vol om je doel te bereiken. Hier neem je levens- en werkervaring mee in het proces om iets neer te zetten waarmee je jouw steentje bijdraagt in de wereld. Dit kan iets groots en tastbaars zijn, maar zeker de kleinere ‘steentjes’ kunnen grote bijdragen zijn, binnen het grote geheel.

Opa en oma of niet?

En opeens wordt je opa of oma! Je voelt je nog zo jong, maar dit drukt je daadwerkelijk met de neus op de feiten; je bent oud. Het is heerlijk hoor, die kleintjes, maar om nu altijd als oppas te fungeren? Daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in, maar ze verwachten het stiekem wel van je. Of je vindt het leuk om op te passen, maar je mag je niet teveel bemoeien met de opvoeding. Je ziet je eigen kinderen worstelen met dezelfde problemen, waar jij tegen aanliep als jonge ouder. Wat ben je trots op je kind en eigenlijk ook op jezelf, want je hebt je daar toch maar mooi door heen geslagen.

Maar hoe verdrietig is het als je zelf geen kinderen hebt. Jij hebt hier destijds misschien bewust voor gekozen of jouw lichaam heeft die keus voor je gemaakt, maar jouw levenslijn stopt straks met jou. Dit is af en toe toch wel slikken.

Je kinderen besluiten om geen kinderen te krijgen of het lukt niet. Daar heb jij niets over te zeggen, maar het voelt alsof je iets wordt afgepakt. Je had hier toch best naar uitgekeken, niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat je band met je eigen kinderen hierdoor versterkt zou worden.

 

Werken om te leven

Je vrije tijd wordt in deze fase ook belangrijk; werk is minder op de voorgrond en de tijd samen met je partner en tijd voor jezelf wint terrein. In de huidige maatschappij wordt verwacht dat wij langer gaan werken. Dit zal voor sommigen als een klap in het gezicht zijn. Als er ook nog sprake is van ontevredenheid over het werk, ligt een burn-out op de loer. Ontslag daar moet je al helemaal niet aan denken! Op een 55-plusser zit bijna niemand te wachten. Wie wil jou nou hebben?  Deze gedachten spelen nu door je hoofd. De psychologische flexibiliteit en gezondheid wordt behoorlijk op de proef gesteld.

De herfst laat je nadenken en handelen

De levensgebieden komen ook in deze levensfase weer naar voren; het is persoonlijk welke prioriteiten een bepaald levensgebied heeft. Wil je naar aanleiding van wat je hebt gelezen met mij in gesprek? Of heb je vragen? Neem dan contact met mij op.

Ben je benieuwd naar de winter? Houd dan mijn blogs in de gaten. De volgende komt over twee weken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.