De seizoenen van het leven: De Zomer

startmoment

Zomer

Als kind ging je ontwikkeling als vanzelf. Als jong adolescent kwam je jezelf waarschijnlijk vaak pijnlijk tegen. Je zelfbeeld is kwetsbaar en je bent nog zeer beïnvloedbaar. Jouw ‘zomer’ als volwassen mens betreed je dan ook vaak niet met het volste vertrouwen. Je gaat studeren, op kamers of aan het werk en je krijgt je eerste eigen woonplek. Alles moet je nu zelf doen en dat gaat gepaard met vallen en opstaan. Tot nu toe was gezond zijn iets wat vanzelfsprekend was, maar waar je je als jongere niet echt mee bezig hield. Daarnaast ben je je steeds meer bewust van je eigen persoonlijkheid en sterfelijkheid. Je seksuele geaardheid gaat een rol spelen en je leert intimiteit ervaren met een partner.

 

In de voorzomer groei je verder in de volwassenheid

startmoment Je maakt misschien de stap van samenwonen of trouwen. Je gaat nadenken over kinderen en misschien krijg je ze ook. Een gezin is dan weer een volgend hoofdstuk. Je hebt opeens de verantwoordelijkheid van een klein mensje en soms blijkt die ‘roze wolk’ helemaal niet zo roze…Je moet gaan opvoeden en daarmee leren omgaan. Waar je ouders tegenaan liepen, overkomt jou nu ook en nee, helaas er is geen handleiding voor ouders! Als dertiger ben je nog behoorlijk op zoek naar je identiteit. Je wilt nog graag voldoen aan de gestelde eisen en je hebt zelf nog behoorlijk grote verwachtingen van jezelf, je omgeving en het leven. Je bruist misschien nog wel van de energie of je doet dit voorkomen, maar ben jij dit? Of ben jij dit omdat je denkt dat dit wordt verwacht?

 

Hoogzomer; tijd voor bezinning over je werk en je relaties

Je hebt na school een beroep gekozen. Voor sommige een duidelijke roeping, voor andere een willekeurige gok. Bekend omdat je vader of moeder dat beroep had en zij waren toch best gelukkig? Na verloop van tijd merk je dat dit niet meer als de juiste keuze voelt. Neem je de tijd om aan je ontwikkeling te werken, of blijf je ‘hangen’? Je hebt een sociale rol aangenomen, bevalt je die? Bevalt het je in je relatie of als ouder?

De periode van bezinning komt zo rond je veertigste. Je bent al een tijdje gesetteld, qua baan, gezin, vrije tijd en opeens BAM de midlifecrisis. Het overkomt je gewoon, soms blijft het bij bezinning en maak je daar wat keuzes in, maar het kan ook enorm hard aan komen en je wereld op zijn kop zetten en dan? Hier kan je meer over lezen in een andere blog, die ik al eerder schreef; noodzakelijk-kwaad-welkom-in-je-midlifecrisis/

 

Het leven begint pas na je veertigste!

In feite klopt dit; ondanks alle emoties en onrust die je ervaart, ben je als 40+ stabieler in je emoties dan voorgaande jaren. Je bent nog steeds vrij fit en gezond. Er zijn natuurlijk wel fysieke veranderingen, omdat je ouder wordt. Je huid verslapt, die onderkin komt er heus wel en de kipfiletjes aan je bovenarm, tja. Rimpels in je gezicht. Maar hoe je dit allemaal ervaart, ligt aan hoe je er mee om gaat. Ben je positief ingesteld, dan valt het voor jou allemaal wel mee. Optimisme is belangrijk. De hersenactiviteit is nu sterk en heel flexibel. Het denken gaat wel trager dan toen je twintig was, maar jouw brein kan wel meer complexere dingen aan. Je hebt meer ervaring en je kan meer dingen tegelijk verwerken in je hersenen. Hierdoor zie jij het grote geheel. Vrijen heeft niet meer als doel de voortplanting en zal in een ander kader bekeken worden. Het gaat nu meer om intimiteit en voor het plezier.

Als je ouder wordt, veranderen ook je vriendschappen. Op een levenspad blijven soms vriendschappen, sommigen haken af en sommigen haken juist aan. Dit heeft te maken met de levensfasen waar je op dat moment in verkeerd. Vriendschappen zijn er in alle soorten en maten en soms past het niet meer bij je. En lijkt de tijd voor jou ook zo te vliegen? Als kind kon het je niet snel genoeg gaan tot het weer vakantie was. Nu lijkt het alsof je een keer diep adem hebt gehaald en er weer een jaar voorbij is. Je staat nu op het punt om meer op de lange termijn te plannen. Dat wat je al langer voor je uit hebt geschoven, is het daar nu tijd voor? Een andere baan, een ander huis, een lange vakantie?

 

De zomer zorgt voor stabiliteit voor de herfst en winter

In deze zomerse levensfase komen alle levensgebieden aan bod. Als puber kwam er veel op je pad, maar reken erop dat deze volwassenheid je heen en weer laat slingeren tussen allerlei keuzes, wat wil je en wat doe je? Is dit wat het is? Wie ben ik? Levensvragen kunnen je behoorlijk aan het denken zetten. Soms blijf je maar in hetzelfde kringetje ronddraaien en kom je er zelf niet meer uit.

Wil je naar aanleiding van wat je hebt gelezen met mij in gesprek? Of heb je vragen? Neem dan contact met mij op.

Ben je benieuwd naar de herfst en winter? Houd dan mijn blogs in de gaten. De volgende komt over twee weken.

 

 

startmoment