Even in de stilte met mijzelf


RETRAITE

Sinds ik een aantal jaren geleden voor de opleiding Coaching bij kanker een stilte-retraite moest volgen, heb ik altijd gezegd dat ik dat elk jaar wilde gaan doen. Tijdens die retraite ontmoette ik mijzelf echt en was ik op me, myself and I aangewezen. Dit was confronterend, emotioneel maar ook leerzaam en daardoor ontstond ook bewustwording. Bewustwording in wie ik was, wie ik ben en wie ik wil zijn.

Nu heb ik mijzelf niet gehouden aan de belofte om elk jaar te gaan. Er zat geloof ik drie jaar tussen. Maar toen ik voelde dat het er weer tijd voor was, was het ook zo geregeld.

“Soms moet ik even alleen zijn. Ik merk dan dat mijn hoofd en lijf vollopen. Even niets aan mijn hoofd, zonder te hoeven praten, maar er gewoon even zijn. Soms helpt een wandeling, soms een boek, maar een retraite doet echt even wonderen.”

Zo gezegd zo gedaan en in juni ging ik op weg naar de retraite locatie. Een weekje vol stilte, yoga en meditatie. Van te voren had ik nog bedacht dat ik een doel moest hebben (hoeveel druk kan je je zelf opleggen!), maar ik heb dat ook weer kunnen loslaten. 

Ik leef niet, maar ik word geleefd. Ik mag niet, maar ik moet. Ik wil zo graag, maar ik kan niet meer. Ik werk hard, maar ik boet. Ik wil iets leuks doen maar er is geen ruimte voor. Ik wil zien wat het leven mij biedt. Ik ben uitgeput, maar ik ga maar door, het is daardoor dat ik niet geniet. Het moeten en geleefd worden, het is teveel voor mij, want ook de mooie dingen in het leven die kunnen er niet meer bij (veraschrijftpuur)

Zonnegroet zonder issues

Ik deed de retraite dan wel in stilte, maar ik was niet alleen. Samen met 11 anderen deden wij in de vroegte buiten de yoga en meditatie lessen. Wat een geweldige ervaring. De stilte en toch al het geluid van de natuur om je heen en ondertussen sta je de zonnegroet te doen. 

Het viel mij op dat tijdens het voorstellen (toen wij nog mochten praten) er veel issues waren die opgelost moesten worden en dat bracht mij tot het besef dat ik zowaar eens een keer geen issues had om mee aan de slag te gaan (maar wees gerust, ik ben echt niet ‘klaar’ met mijzelf. Ik weet dat er ieder moment wat kan gebeuren waardoor ik iets geprikkeld heb en ik zit weer in de issue stand= menselijk). Ik vond dat mijn retraite bij voorbaat al geslaagd was, door dit besef. 

Ook gedurende de week heb ik mijn denkstand heel goed uit kunnen laten en dat vond ik bijzonder en ook wel prettig.  Geen afleiding door TV, Netflix of social media deed wonderen voor mijn ontspanning. Ja, ik ga het echt zeggen; “ik voelde mij echt zen!”

foto’s van de retraite locatie

Mini mindfulmomentjes

Nou is het niet echt nodig om elke keer op retraite te gaan. Je kan het ook zelf doen; in je eigen omgeving. Denk aan mini mindfulmomentjes; bij het eten, tijdens een wandeling, bij het schoonmaken. Als je niet goed weet wat je dan moet doen, probeer dan eerst om een paar keer te mediteren. Ik leg in mijn blog: ‘Eerste hulp bij mediteren’ wat mediteren is. 

Yoga is trouwens geweldig (en ik ben leniger dan ik dacht). Maar ik had echt het plan opgepakt om eenmaal weer thuis, elke dag de yoga en de meditaties te gaan oppakken. Maar tijdens een retraite zit je in een ideale situatie die niet te vergelijken is met je thuis situatie. Dus moest ik daar wat creatief mee omgaan en doe ik nu een paar keer per week in ieder geval de zonnegroet en héél véél mini mindfulmomentjes, zodat ik echt veel meer in het hier en nu zit. 

“Het in het hier en nu zijn, dat is waar het om gaat. Dat is het moment waarop jij leeft. Niet in het verleden of in de toekomst. Néé, het is nu waar het om gaat, waar je aandacht naar uit zou moeten gaan. Zodat je bewust bent van jezelf en wat er om je heen gebeurt. Dit alerte gevoel zorgt ervoor dat je kan genieten van wat er nu is”

Natuurlijk denk je wel eens aan het verleden; het heeft je veel gebracht; leuke en nare dingen maar het zijn ook jouw herinneringen en ervaringen waardoor jij bent wie jij bent. De toekomst is leuk om over na te denken en plannen te maken, maar niet om over te doemdenken. Niemand kan de toekomst voorspellen, verspil daar niet te veel energie aan. 

In het hier en nu zijn is niet moeilijk

Het is namelijk net als een verandering in eetpatroon of het aanleren van een nieuwe gewoonte. Je moet het een tijdje volhouden en consequent zijn. Voor je het weet zit het in ‘je systeem’ en weet je niet meer anders. Is het voor jou niet zo makkelijk als ik het hier omschrijf? Maak je geen zorgen, je bent echt niet de enige. Vaak lukt het niet omdat je drijfveren niet helder zijn of omdat je nog niet de juiste manieren hebt gevonden. Of misschien denk je dat dit niet bij jou past of geloof je er niet in. Gooi de handdoek niet te snel in de ring. Wil je dat ik je hier bij help? Ben jij klaar voor het hier en nu? Klik dan op onderstaande knop en ik neem snel contact met je op.