Soms kan je zelf je strijd kiezen en soms kiest het jou

Startmoment

kanker

Allesomvattend

Als je van de arts de diagnose kanker krijgt, wordt je belevingswereld opeens heel klein. De woorden van de arts dringen niet meer tot je door. In je hoofd is er chaos of totale leegte, door het woord kanker. Je kijkt naar je partner of degene die met je mee is gegaan en ziet daar ook de verbijstering op het gezicht. De aanloop naar dit gesprek was al een spannende tijd, je hebt het bezoek aan de arts misschien uitgesteld of ontkend dat het iets ernstig zou kunnen zijn. “Wat nu? Ga ik dood? Hoe moet het met de kinderen?” Dit zijn maar een paar vragen die het eerste in je op kunnen komen. En dit is nog maar het begin van veel onzekerheid en emoties in iedere mogelijke vorm.

Welke diagnose je ook krijgt, er gebeurt enorm veel met je. Niet alleen op medisch gebied, low batterijmaar ook ontstaan er vaak  psychische problemen. Er is sprake van rouw en verlies binnen iedere stap die je moet maken, beslissingen die je moet nemen die consequenties hebben voor jou en je omgeving. Figuurlijk en letterlijk bemoeit kanker zich overal mee; je zelfbeeld, je relaties, lichamelijk, je werk, je financiën, je energie etc. Kanker is allesomvattend en niet alleen een ziekte.

Coach bij kanker

Je worstelt en vecht je erdoor heen. Je voelt je misschien eenzaam, hoewel iedereen voor je klaar staat. Je hebt verdriet of je bent misschien wel enorm pissig, maar naar je gezin, familie, vrienden en collega’s wil je dit niet laten merken. Je wilt hen er niet mee lastigvallen, zij hebben al hun eigen verdriet. Je stelt jezelf allerlei vragen over het leven dat je tot nu toe hebt geleefd en nog wilt gaan leven. Het is lastig om dit met je omgeving te bespreken. Zij zien het wellicht als opgeven, omdat je erover na gaat denken. Maar je hebt nú een houvast nodig, een houvast om verder deze weg te volgen!

strongHerken je jezelf hierin? Dan is een coach bij kanker iemand die jou kan helpen om die houvast weer terug te vinden. Ik ben zo’n coach. Een coach die je rust kan bieden, je regie helpt te houden over je leven en jouw reisgezel te zijn. Bij mij kan je zeggen wat je wilt, zonder enige consequentie of angst om iemand te kwetsen. Je kan praten over de toekomst, zonder in de rede gevallen te worden met allerlei tegenargumenten. Je kan op onderzoek gaan naar wat je nog wilt uit het leven, uit jezelf. Bij mij kan je op zoek gaan naar jouw levensenergie!

 

Ook voor jou

Heeft jouw partner, ouder, kind, vriend(in) of collega kanker? Ook dan staat mijn deur voor jou open. Jij hebt ook jouw verhaal te vertellen, dat is zeker net zo belangrijk voor mij. Ik heb mijn vader verloren aan leverkanker, mijn vriendin is gestorven aan darmkanker, ik had een collega met acute leukemie en mijn schoonmoeder heeft borstkanker gehad. Het kan heel lastig zijn om er met elkaar over te praten. Je wilt elkaar niet kwetsen en ook niet opzadelen met elkaars verdriet, boosheid of welke emotie ook. Het is prettig om jouw verhaal kwijt te kunnen, zonder de juiste woorden te hoeven zoeken.

Wil je hier meer over weten?

Wil je meer van mij of  Startmoment weten? Kijk eens rond op mijn website: https://www.startmoment.nl/coaching-bij-kanker/ . Neem gerust contact met mij op via info@startmoment.nl of 06-37118980


“Soms kan je zelf je strijd kiezen en soms kiest het jou”

sometimes

Ik vond het lastig om te beginnen aan een artikel over kanker. Houd ik het luchtig of maak ik het zwaarder? Maar toen ik deze tekst zag staan, vond ik dat een mooie startzin. Je kiest niet voor kanker, het overkomt je. Met alles wat er omheen nog bij komt kijken. Want het is niet alleen ziek zijn en een behandelplan krijgen. Het is nog zoveel meer!